Mirror forum
Dobrodošli na Mirror forum!
Registracija je jednostavna, pridružite nam se!

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Tea on Mon 19 Mar - 11:47:39

Zameo ih vjetar (1939)

Zameo ih vjetar (eng. Gone with the Wind, ujedno poznat i pod imenom Prohujalo s vihorom) slavna je američka ljubavna povijesna drama iz 1939. godine koju je režirao Victor Fleming prema istoimenom romanu kojeg je napisala Margaret Mitchell. Radnja se vrti oko razmažene južnjačke ljepotice Scarlett O’Hara (tumači ju Vivien Leigh) koja odrasta tijekom i nakon američkog građanskog rata te se zaljubi u Rhetta Butlera (Clark Gable).

Film je s vremenom postao jako slavan i hvaljen, a prilagođeno po inflaciji je najkomercijalniji film svih vremena.[3] Također se nalazi i na listi 250 najboljih filmova kinematografije na siteu IMDb.com. 1989. je zbog "kulturnog značaja" uključen u Državni filmski registar, dok ga je Američki filmski institut stavio na 4. mjesto na listi "100 godina...100 filmova" te na 4. mjesto na listi "10 najboljih epskih filmova".
Spoiler:

Amerika usred građanskog rata, 1861. Plantaža pamuka Tara u saveznoj državi Georgia mjesto je u kojem živi južnjačka ljepotica Scarlett O’Hara, najstarija od triju kćeri u obitelji O’Hara. Ona je izgleda najpopularnija djevojka u okrugu koju obožavaju svi mladići, osim Ashleya Wilkesa koju ju ne primjećuje a u kojeg je zaljubljena. Stoga ju iznenadi kada čuje da će se on oženiti za Melanie. Prije svadbe ona mu prizna ljubav, a on joj odgovori da ju također smatra atraktivnom, ali da se ipak odlučio za Melanie. Izbija rat a Scarlett se glavom bez obzira odluči udati za Charlesa, ali ubrzo postane udovica kada ovaj pogiba u bitci. Majka ju pošalje u Atlantu kako bi ju razveselila, makar sluškinja Mammy kaže da zna da Scarlett tamo samo želi ponovno sresti Ashleya. Tamo ju imućni, jednako uobraženi i cinični Rhett Butler pozove na ples.

Ashley odlazi u rat dok se Scarlett prijavljuje kao medicinska sestra u Atlanti, kako bi uvijek bila blizu Melanie u slučaju da se on vrati. No u gradu izbija kaos tijekom opsade Sjevernjačke vojske 1864.. Melanie zatrudni a Scarlett joj pomogne pri porodu dijeteta. Zaključno ih Rhett preveze u kočiji kako bi ih doveo natrag u Taru. Kada se Scarlett vrati natrag kući primjeti da ju je opljačkala sjevernjačka vojska, da joj je majka preminula a da joj je otac izgubio razum. Tada se zakune da nikada više neće biti gladna, pa čak i ako bude morala lagati ili varati. Na plantažu se kasnije vrati i Ashley, a da bi nabavila 300 $ za porez polja, Scarlett se odluči udati za Franka, zaručnika njene sestre, koji je u međuvremenu otvorio uspješnu trgovinu. No i taj ubrzo umire. Na kraju se odluči udati za Rhetta. Iako je često govorio da je zaljubljen u nju, Rhett nije zadovoljan njihovim brakom jer ona i dalje mašta o Ashleyju. Rhett i Scarlett dobiju kćerku, no ta pogiba pri padu sa konja. Rhett više ne može podnijeti Scarlettinu razmaženost i egoističnost, te ju napusti, a ona tek tada shvati da ga je voljela.

Victor Fleming, redatelj

Vivien Leigh kao Scarlett O'Hara
Clark Gable kao Rhett Butler
Olivia de Havilland kao Melanie Hamilton
Leslie Howard kao Ashley Wilkes
Barbara O'Neill kao Ellen O'Hara
Hattie McDaniel kao Mammy
Thomas Mitchell kao Gerald O'Hara
Evelyn Keyes kao Suellen O'Hara
Jane Darwell kao Dolly Merriwether


ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND 900gonewiththewindbluraZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Gonewiththewind33449140ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND GwtwZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND 10zs0om
Tea
Tea


Age Age : 28
Broj postova Broj postova : 3463
Mirror novac Mirror novac : 2268
Primljeno likeova Primljeno likeova : 6
Join date Join date : 2011-08-04

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Tea on Mon 19 Mar - 11:49:36

1936. je objavljen roman "Zameo ih vjetar" Margaret Mitchell te je za samo godinu dana rasporodan u čak 1.383.000 primjeraka. Producent David O. Selznick, šef studija "Selznick International Pictures", odlučio je kupiti prava na roman nakon što je njegov montažer Kay Brown pročitao kopiju 1936. te ostao oduševljen. Mjesec dana nakon što je roman "Zameo ih vjetar" izdat te godine, Selznick je otkupio njegova filmska prava za 50.000 $, što je tada bila rekordna svota . Potrage za glavnom glumicom potrajale su dvije godine; među gomilom kandidatkinja na audiciju su otišle i Katharine Hepburn, Norma Shearer, Bette Davis, Barbara Stanwick, Joan Crawford, Jean Arthur, Lana Turner i Lucille Ball . Od veljače 1938. Selznickova favoritikinja je privatno bila Vivien Leigh, mlada i nepoznata engleska glumica, nakon što je vidio njen film "Vatra iznad Engleske", no audicija se i dalje nastavljala, tako da je do svibnja 1938. Selznick već potrošio 400.000 $ a da nije imao ni gotovu glumačku listu ni gotov scenarij. Leigh je na kraju i dobila službenu potvrdu da će igrati Scarlett O'Haru 13. siječnja 1939.

Clark Gable je pak bio od početka favorit za ulogu Rhetta Butlera. No, tada je već bio pod ugovorom od drugog studija, MGM-a, pa su šanse da ga Selznick dobije bile male. Selznick je planirao da Rhetta stoga igra Gary Cooper, ali je ovaj odbio. Kako bi ipak nekako dobio Gablea, Selznick je prihvatio neobičnu ponudu; MGM će pomoći financirati film i posuditi Gablea, te zauzvrat dobiti 50 % profita od distribucije filma. Snimanje je konačno započelo 26. siječnja 1939. a završilo 27. lipnja. Prvi redatelj George Cukor je napustio snimanje pa ga je zamijenio Victor Fleming, a pomogao mu je i Sam Wood. Troškovi filma popeli su se na tada astronomskih 3.9 milijuna $(jedini filmovi koji su tada koštali više su bili "Ben-Hur" iz 1925. i Hell's Angels iz 1930.), no komercijalni uspjeh na kino blagajnama je nadvisio sva očekivanja.

Od 2005. "Zameo ih vjetar" je izdat na raskošnom četverostrukom DVD izdanju koje je ponudilo detaljne informacije o povijesti filma

10 osvojena Oscara (najbolji film, režija, scenarij, glavna glumica Vivien Leigh, sporedna glumica Hattie McDaniel, scenografija, fotografija i posebne nagrade za revolucionarnu upotrebu produkcijske ekipe i boje) i 5 nominacija (najbolji glavni glumac Clark Gable, sporedna glumica Olivia de Havilland, specijalni efekti, glazba, zvuk)
Osvojena Nagrada Udruge Filmski Kritičara New Yorka (najbolja glavna glumica Vivien Leigh)


ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND 10zs0om
Tea
Tea


Age Age : 28
Broj postova Broj postova : 3463
Mirror novac Mirror novac : 2268
Primljeno likeova Primljeno likeova : 6
Join date Join date : 2011-08-04

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Ivana on Mon 19 Mar - 13:17:08

Jedna od mojih najomiljenijih knjiga i filmova svih vremena!

Margaret Mičel je "Prohujalo sa vihorom" pisala celih 10 godina, za razliku od ovih današnjih instant pisaca koji svaku godinu-dve izbace novu knjigu, koja se za toliko vremena i zaboravi. Ona je bila protiv pisanja nastavka knjige, ali su njeni naslednici poklekli pred zovom novca i pred istek zaštićenih autorskih prava unajmili američku spisateljicu Aleksandru Ripli da ipak napiše nastavak.

Posle dve godine, 1991, objavljena je "Skarlet" koja po svom (ne)kvalitetu nije ni prići prvoj knjizi, a 1994. su po njoj snimili i seriju sa takvim blesavim izmenama u odnosu na i onako slabu knjigu (ko je čitao i gledao zna) da sam se ja zgrozila. Dakle, ako ste ljubitelj "Prohujalo sa vihorom" i ako negde vidite da se prikazuje "Skarlet" (u gl. ulogama su Džoana Vali-Kilmer i Timoti Dalton), moja preporuka je da ne gledate!
Ivana
Ivana
Pokraj tebe
Pokraj tebe

Broj postova Broj postova : 4070
Mirror novac Mirror novac : 2741
Primljeno likeova Primljeno likeova : 7
Join date Join date : 2011-08-01

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Tea on Mon 19 Mar - 16:19:20

ja nisam gledala, nisam ni znala da ima nastavak ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND 2154314183


ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND 10zs0om
Tea
Tea


Age Age : 28
Broj postova Broj postova : 3463
Mirror novac Mirror novac : 2268
Primljeno likeova Primljeno likeova : 6
Join date Join date : 2011-08-04

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Dea on Mon 19 Mar - 18:19:20

Volim ovaj film, mada moram priznati nikad nisam pročitala knjigu.
Kad ga kod gledam uvijek se nekako nadam da će Scarlett na vrijeme shvatiti što joj u životu predstavlja Rhett i da će prestati cviliti za onim dosadnim Ashleyem. ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND 2599680824 ali ne uvijek je isto i uvijek se rasplačem na zadnjoj sceni


All we have to decide is what to do with the time that is given us...
Dea
Dea


Broj postova Broj postova : 2270
Mirror novac Mirror novac : 3458
Primljeno likeova Primljeno likeova : 4
Join date Join date : 2011-07-17

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Tea on Mon 19 Mar - 19:03:43

meni jedan od najdrazih filmova. svida mi se sto prica nema sretan kraj, i sto je scarlett napokon dobila sto je zasluzila nakon svih prilika koje je upropastila.i zbilja ne razumijem sto je to vidjela u ashleyu;lik je naporan i dosadan (jeste primjetile da je ful nasminkan u filmu? haha)
rhett je bio divan i meni najdrazi lik. takoder ta skoro 4 sata gledanja filma su mi prosla samo tako, u trenu i ne bi se zalila da je film trajao jos duze ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND 650269930 ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND 1626129382


ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND 10zs0om
Tea
Tea


Age Age : 28
Broj postova Broj postova : 3463
Mirror novac Mirror novac : 2268
Primljeno likeova Primljeno likeova : 6
Join date Join date : 2011-08-04

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Ivana on Tue 20 Mar - 8:33:11

Devojke, obavezno pročitajte knjige! Ne mogu da se porede sa filmom, Dea kako to da ih nisi nikad pročitala?!?
Ivana
Ivana
Pokraj tebe
Pokraj tebe

Broj postova Broj postova : 4070
Mirror novac Mirror novac : 2741
Primljeno likeova Primljeno likeova : 7
Join date Join date : 2011-08-01

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Dea on Tue 20 Mar - 8:38:17

pa eto nikad mi nisu došle pod ruku ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND 2948561570


All we have to decide is what to do with the time that is given us...
Dea
Dea


Broj postova Broj postova : 2270
Mirror novac Mirror novac : 3458
Primljeno likeova Primljeno likeova : 4
Join date Join date : 2011-07-17

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Ivana on Tue 20 Mar - 9:12:31

Pa da smo malo bliže ja bih ti pozajmila, ali ovako ih potraži u biblioteci ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND 2948561570
Ivana
Ivana
Pokraj tebe
Pokraj tebe

Broj postova Broj postova : 4070
Mirror novac Mirror novac : 2741
Primljeno likeova Primljeno likeova : 7
Join date Join date : 2011-08-01

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Dea on Tue 20 Mar - 10:16:18

sada ću ih sigurno pročitati na tvoju preporuku samo da dođu na red ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND 2599680824


All we have to decide is what to do with the time that is given us...
Dea
Dea


Broj postova Broj postova : 2270
Mirror novac Mirror novac : 3458
Primljeno likeova Primljeno likeova : 4
Join date Join date : 2011-07-17

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Ivana on Tue 20 Mar - 14:45:13

Slobodno preskoči sve što ti je na čekanju i baci se na Prohujalo. Danas se objavljuju samo limunadice, ovo je kvalitetna, prava knjiga u svakom pogledu.
Ivana
Ivana
Pokraj tebe
Pokraj tebe

Broj postova Broj postova : 4070
Mirror novac Mirror novac : 2741
Primljeno likeova Primljeno likeova : 7
Join date Join date : 2011-08-01

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Vela on Tue 20 Mar - 21:55:05

Knjiga je dobra, nešto se razlikuje od filma, a film je legenda, sto puta sam ga gledala i uvek ga rado pogledam.
Tea, nije baš da je nesretan kraj, treba knjigu pročitati. Kraj je nedorečen jer je Skarlet svaki problem rešavala sa "Misliću o tome sutra..." i uvek ga i rešila, tako da ostaje nada da bi joj se Ret i verovatno vratio jednog dana.


Najkorisnije su one knjige kod kojih čitalac čini njihovu drugu polovinu." Volter

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND <img src=
Vela
Vela


Broj postova Broj postova : 2037
Mirror novac Mirror novac : 2327
Primljeno likeova Primljeno likeova : 5
Join date Join date : 2011-07-17

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Tea on Tue 20 Mar - 22:12:52

ponavljam, nisam citala knjigu no to ne znaci da necu. a i nisam znala da ima nastavak dok mi ive nije rekla. :)


ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND 10zs0om
Tea
Tea


Age Age : 28
Broj postova Broj postova : 3463
Mirror novac Mirror novac : 2268
Primljeno likeova Primljeno likeova : 6
Join date Join date : 2011-08-04

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Ivana on Tue 20 Mar - 23:08:31

Upravo tako, Vela, kraj nije pesimističan ma koliko tužan bio zbog Melanine smrti i svega ostalog, ipak je Skarlet ta koja se bori do poslednjeg atoma, čuveno njeno "Misliću o tome sutra..." i pomisao na Taru iz koje crpi svoju snagu navode čitaoca/gledaoca na pomisao kako će ipak sve biti kako treba.
Inače, "Skarlet" nije jedini nastavak, ali je jedini zvaničan. Koliko sam pročitala na internetu posle isteka perioda u kom su bila zaštićena autorska prava Margaret Mičel i njene porodice napisano je najmanje još tri nezavisna nastavka. U jednom se ona i Ret vraćaju na Taru, jedan je "Prohujalo" iz Retove perspektive (Ret POV ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND 2948561570), a treći je "Prohujalo" iz ugla mulatkinje sa plantaže koja je inače Skarletina polusestra (po ocu, naravno ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND 2948561570) i ni jedan od njih nije preveden u Srbiji. Lično interesantna su mi samo prva dva i njih bih volela da pročitam, ali verovatno ništa od toga.
Ivana
Ivana
Pokraj tebe
Pokraj tebe

Broj postova Broj postova : 4070
Mirror novac Mirror novac : 2741
Primljeno likeova Primljeno likeova : 7
Join date Join date : 2011-08-01

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Margita on Wed 21 Mar - 2:04:19

Kada uspem da nađem,pročitaću,azatim i pogledati film...Uvek je to bilo tzu negde da je obavezno da se pročita,ali nikad nisam zaista potražila...
Inače,što sam videla gore neke komentare... Pohvalno je što je deset godina pisala knjigu,ali to svakako nije razlog da se sve ostale knjige,čak i knjige koje se danas izdaju potcenjuju.To što su danas uglavnom popularne loše knjige,ne znači da ima isto toliko dobrih na koje većina ne obraća pažnju.


ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Kelly-on-books-300x200
Margita
Margita


Age Age : 25
Broj postova Broj postova : 2090
Mirror novac Mirror novac : 2424
Primljeno likeova Primljeno likeova : 3
Join date Join date : 2011-11-25

http://www.book-forum.net/forum

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Decode on Sun 25 Mar - 0:09:59

Jao sad ćete me pokopati, ali meni je film..... ne znam.... dosadan.... pre dug... Sviđa mi se kostimografija.

Možda nekada i knjigu pročitam, ne znam.... kad se sjetim filma......ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND 3870083400


ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Tumblr_inline_mhpjck5sxS1qz4rgp

Decode
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 45
Broj postova Broj postova : 11923
Mirror novac Mirror novac : 10132
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Matea on Sat 11 Aug - 11:59:30

Čula sam da je knjiga jako dobra pa ju planiram pročitat, a film nisam imala priliku gledat..
Matea
Matea
Izgubljen među ogledalima
Izgubljen među ogledalima

Grad Grad : Jastrebarsko
Age Age : 24
Broj postova Broj postova : 61
Mirror novac Mirror novac : 50
Primljeno likeova Primljeno likeova : 0
Join date Join date : 2012-08-03

https://www.facebook.com/messages/#!/matea.frdelja

Back to top Go down

ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND Empty Re: ZAMEO IH VJETAR/PROHUJALO S VIHOROM/GONE WITH THE WIND

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum