Mirror forum
Dobrodošli na Mirror forum!
Registracija je jednostavna, pridružite nam se!

Maori, Novi Zeland

Go down

Maori, Novi Zeland

Post by Decode on Tue 24 Apr - 10:21:31Maori, Novi Zeland


Aotearoa

izvor: Wikipedija
Riječ "Maori" nije etnonim u pravom smislu, i na maorskom jeziku označava nešto "prirodno" ili "one koji se razlikuje od bogova ili duhova".


Maorske legende govore da su na Aotearou (Aotearoa; danas Novi Zeland) došli iz zemlje "Hawaiki" prije nekih 1000 godina. Aotearoa znači "Land of the long white cloud", vulkanski je bila aktivna a planinski vrhunci prekriveni snijegom. Postoji nekoliko teorija o njihovom porijeklu. Prema Maorima, Hawaii i Hawaiki nisu isto a nisu ni blizu jedna drugoj. U novu domovinu dolaze u valovima na prekooceanskim kanuima waka houru. Ovaj narod svakako je posjedovao sofisticirana znanja o zvijezdama i morskim strujama pomoću kojih je prvi na Novi Zeland stigao Kupe (maorski putnik).

Njihova oralna kultura bogata brojnim pričama, legendama i pjesmama (waiata).

Prije dolaska Pakeha (Novozelanđani europskog porijekla) tradicionalna umjetnost činili su drvorezbarstvo, tkanje, kapa haka predstave, Whaikorero (formalni govor prilikom ceremonije dobrodošlice ilipōwhiri), i moko ili tetoviranje.

Kuhinja je tipična mnogim krajevima Oceanije. Hrana se priprema metodom hangi, na način da se u zemlji iskopa rupa u koju se ubaci usijano kamenje na koje polažu hranu umotanu u lišće, napose dragušca ili potočarke, kako bi se spriječilo paljenje hrane.

hangiU prošlosti Maori su imali dva tipa naselja, to su utvrđena pa (selo) koji su se gradili po vršcima brda, zaštićena palisadama, jarcima i ratnim platformama. Kuće u pa neselju stisnute su jedna uz drugu. Neutvrđena kaingasastoji se od nekoliko rasipanih kuća od kojih svaka ima zemnu peć hangi, kuhinjicu- kauta i jedno ili dva natkrivena spremište iskopana u zemlji.

Maori žive od ribolova, uzgoja slatkog krumpira, taroa, jama i drugog. Sakupljanje također čini znatan dio njihove ekonomije, a najvažniji su školjkaši, bobice i korijenje. Oruđe se izrađivalo od kamena i drveta. Gotovo sva zemlja u vlasništvu je descentnih skupina, to jest nuklearnih obitelji, odnosno plemena. Nuklearna ili proširena obitelj (whanau) zadržava pravo na specifičnim izvorima hrane i parcelama zemljišta koje se mogu prenijeti na djecu članova whanaua. Ova prava mogu se proširiti na ne-članova jedino uz dozvolu cijelog plemena. Pleme kod Maora je iwi, i ono je najveća društvana skupina, politički nezavisna jedinica sa vlastitim teritorijem. Iwija ima oko 50, a podijeljeni su na hapue podplemena, koji također imaju svoj teritorij a njegovi članovi su bilateralni potomci nekog pretka. Hapu je stoga značajniji od iwija, a kroz bilateralno računanje, s patrilinearnom emfazom, često je mogao biti član više od jednog hapua (posebno poglavarske obitelji). Hapu ima jednu ili dvije zajednice a njegovi članovi žive zajedno sa svojim robovima i bračnim partnerima. Maorska mladež uživa u predmaritalnoj seksualnoj slobodi, i u brak ulaze s bogatim seksualnim iskustvom. Terminologija sistema srodstva havajskog je tipa. Ženidba se vrši unutar istog iwija, ili istoga hapua, brak je uglavnom monogaman, ali poglavice si uzimaju po nekoliko žena. Rastave su uobičajene, stanište fleksibilno, ali često patrilokalno. Overpopulaciju kontroliraju abortusom, infanticidom i postpartumnim seksualnim apsinencijama koje traje kroz rijeme babinja. Whaunau, koji je često proširena obitelj, temeljna je jedinica Maori-društva. Sastoji se od kaumatua (glave obitelji), njegove žene ili žena, njihove neoženjene djece i njihovih oženjenih sinova s njihovom djecom. Mnoga ovakva domaćinstva imaju i svoje robove.nastavak slijedi......
avatar
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 44
Broj postova Broj postova : 11703
Mirror novac Mirror novac : 9973
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

Re: Maori, Novi Zeland

Post by Decode on Thu 26 Apr - 0:44:08HAKA
ratnički ples
Haka je tradicionalni ratni poklič, ples ili izazov Maora. Ples je besmrtnim učinio novozelandski ragbi tim All Blacks, čiji igrači izvode haku prije svake utakmice. Izvodi se u grupi, energičnim pokretima, stupanjem o tlo te je popračen uzvicima.

Haka nije isključivo ratni ples, te ga izvode i žene i djeca iz zabave, za dobrodošlicu gostima, te pri proslavama velikih rezultata ili uspjeha. Ratnu haku (peruperu) su izvorno izvodili ratnici prije bitke, naglašavajući svoju snagu i junaštvo kako bi zastrašili protivnike. Osim peruperu postoje hake whakatu waewae, tutu ngarahu, te najpoznatija Ka Mate koja je posvećena maorskom ratnom vođi Te Rauparahu."Ka Mate"

Leader: Ringa pakia!
Uma tiraha!
Turi whatia!
Hope whai ake!
Waewae takahia kia kino!

Leader: Ka mate, ka mate
Team: Ka ora, ka ora
Leader: Ka mate, ka mate
Team: Ka ora, ka ora
All: Tēnei te tangata pūhuruhuru
Nāna nei i tiki mai whakawhiti te rā
Ā upane, ka upane
Ā upane, ka upane
Whiti te rā, hī!


Ova haka koju izvode novozelandski ragbijaši prije svake utakmice zove se "Ka Mate" haka, a postoji bezbroj raznih haka, svaka sa posebnim tekstom koji se izgovara tijekom izvođenja.

U pravilu, jedan "vodi" haku i recitira tekst, a ostali ga prate i "odgovaraju" na ono što on recitira.

Kod novozelandskih ragbijaša "vođa" hake je obično kapetan momčadi, ali ranije je haku "vodio" Maor, jer je kapetan često bio bijelac koji nije znao tekst hake.

Uglavnom - prizor petnaest ogromnih tipova koji u jedan glas viču, prijete se i unose ti se u lice je zaista upečatljiv. Nije lako mirno stajati i gledati ih na terenu...

Djeluju vrlo močno.

Pogledajte kako to rade All Blacks !!!

avatar
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 44
Broj postova Broj postova : 11703
Mirror novac Mirror novac : 9973
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

Re: Maori, Novi Zeland

Post by Decode on Sat 28 Apr - 23:41:50Članak preuzet sa Surefire.bloga bez namjere povrede autorskih prava
http://surefire.bloger.hr/post/moko/595330.aspx


Ta Moko
Ta Moko: Pojam se odnosi na proces tetoviranja u Maori tradiciji.

Moko: dizajn tetovaže sam za sebe ili ti ga gotov proizvod.
Riječ "tattoo", odnosno tetovaža, dolazi od tahićanske riječi "tatau", a James Cook ju je u svojim dnevnicima napisao kao "tattow" opisujući tetoviranje koje je gledao na Tahitiju 1769. godine. Polinezijska plemena koja su napustila svoje domove i uputila se preko mora u potragu za novim naseljivim otocima, ponijela su tradiciju tetoviranja sa sobom.Tetovaže su se razlikovale ovisno o socijalnom statusu, iz njih je poznavateljima bilo lako iščitati tko je dotična osoba, kojem plemenu pripada i slično, a osobe bez tetovaža bile su otpadnici društva. Tetoviranje je započinjalo u pubertetu, praćeno mnogim ritualima, početak je označavao prelazak u svijet odraslih, a s vremenom su se tetovaže nadograđivale ovisno o uspjesima u ratovima i događajima poput ženidbe, rođenja djece i slično. Tetovaže su uglavnom bile samo na licu, a u pojedinim plemenima tetovirali su se i ostali dijelovi tijela: ruke, noge, guza… Za razliku od muškaraca, žene su se tetovirale samo oko usana i nosnica, obično modrom bojom, te na bradi.
Muške tetovaže na licu – Moko, podijeljene su na slijedeći način:
1. Ngakaipikirau (rang). – na sredini čela
2 .Ngunga (pozicija). – oko obrva
3. Uirere (plemenski rang). – nos i oko očiju
4. Uma (prvi ili drugi brak). – sljepoočnice
5. Raurau (potpis). – ispod nosa
6. Taiohou (rad). – obrazi
7. Wairua (mana – prestiž, autoritet, moć). – brada
8. Taitoto (status po rođenju). – čeljust

Porijeklo se dade iščitati na obje strane lica: ovisno o plemenu, lijeva strana obično pripada očeva, a desna pokazuje majčino porijeklo. Ako majka ili otac nisu osobe od nekog značaja, ta strana lica ostaje prazna.

Kopiranje takvih tetovaža izuzetno ljuti Maore, za njih je to krađa identiteta. Takve su tetovaže sveta stvar, s obzirom da su Maori izuzetno ponosni na svoje pretke i mogu ih pratiti čak 2000 godina unatrag uz pomoć tih tetovaža. Kompromis i alternativa je Kirituhi, odnosno imitacija maorskih tetovaža, ali bez rodoslovnog značenja i simbolizma istinskih maorskih tetovaža.

avatar
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 44
Broj postova Broj postova : 11703
Mirror novac Mirror novac : 9973
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

Re: Maori, Novi Zeland

Post by Decode on Mon 30 Apr - 9:55:17


Legenda o Mataoru i Niwareki

Prema Maorskoj mitologiji, tetoviranje je započelo zaljubljenošću dvoje mladih ljudi po imenu Mataora (što znači "lice života (vitalnosti)") i mlade princeze podzemlja po imenu Niwareka.

Međutim jednom je Mataora istukao Niwareku i ona ga je napustila vrativši se u očev svijet po imenu "Uetonga". Mataora pun krivnje i slomljena srca slijedio je njegovu princezu Niwareku prolazivši mnoge kušnje i prepreke. Napokon kada je stigao, ratnička boja na njegovom licu se razmuljala i uprljala zbog čega ga je obitelj njegove drage ismijavala. U svom stanju poniženja Mataora je molio Niwareku za oprost i ona je postepeno popustila.Niwarekin otac je tada ponudio da nauči Mataoru umjetnosti tetoviranja, a u isto vrijeme ga je naučio i umjetnost "Taniko"-oslikavanje rubova plašta različitim bojama. Mataora i Niwareka su se tada zajedno vratili u ljudski svijet, donijevši sa sobom umjetnosti Moko i Taniko.


"Ta Moko, proces. Moko, proizvod."
Izrada tetovaže je bila dug i bolan proces gdje se od osobe koja se tetovira zahtjevala tišina i nonšalantan odnos prema tetoviranju kao dokaz hrabrosti. Na licu je koštano dlijeto znalo prosjeći kožu toliko duboko do samog obraza da je bilo obilnog krvarenja i upala. Tetovaže su znale pokrivati cijelo lice kod muškaraca a kod žena bradu, usne i čelo ( drugi tetovirani dijelovi tijela su rijetko bili zastupljeni kod žena). Postoje dvije vrste dizajna Puhoro gdje je zatamnjena pozadina i svijetle linije, i normalni dizajn (tamne linije). Dlijeta su bila načinjena od zuba morskog psa, zašiljenog kamena ili kosti a tinta od ugljena ili posebne vrste gljivica koje su rasle na tijelima mrtvih gusjenica. Proces nastajanja Moko (tetovaže) je bio svet i osobe podvrgnute tetoviranju nisu smjeli jesti svojim rukama niti razgovarati s osobama koje nisu bile također podvrgnute procesu.Osnovni razlog tetoviranja kod Maora je bio rangiranje u društvu te su osobe koje nisu bile podvrgnute tetoviranju znale biti izvrgnute ruglu i izopćenju iz zajednice.

Članak preuzet sa HULJTP-a bez namjere povrede autirskih prava:

http://catpe.info/home.html

Ta Moko je bio ritual, uz glazbu, pjevanje i post koji više ili manje nužan jer bi lice nateklo od rana uzrokovanih tetoviranjem.

Tetoviranje obično bi počelo u adolescenciji, a korišteno je kako bi se proslavili važni događaji tijekom života. Prva tetovaža označava prijelaz iz djetinjstva u zrelo doba, a izvršena je tijekom niza obreda i rituala. Tattoo umjetnost je važan dio Maori kulture, odnosno ljudi bez tetovaže su se smatrali bez statusa ili vrijednosti.

Nakon dolaska europskih doseljenika, ova tradicija izgubila je na važnosti. Ta Moko za muškarce prestao je biti popularan negdje u sredini 19. stoljeća. Ta Moko za žene nastavlja se i tijekom 20. stoljeća.

Na zapadu, Moko je danas iznimno popularan i sam dizajn i stil je vrlo cijenjen.

Moderni ta Moko nalazi se na tijelu a ne na licu, i obično (ali ne uvijek) koristi se moderna tehnologija za tetoviranje, oprema i tinta.
avatar
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 44
Broj postova Broj postova : 11703
Mirror novac Mirror novac : 9973
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

Re: Maori, Novi Zeland

Post by Decode on Mon 30 Apr - 10:17:03

avatar
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 44
Broj postova Broj postova : 11703
Mirror novac Mirror novac : 9973
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

Re: Maori, Novi Zeland

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum