Mirror forum
Dobrodošli na Mirror forum!
Registracija je jednostavna, pridružite nam se!

Svjetska prirodna čuda

Go down

Svjetska prirodna čuda

Post by Decode on Tue 24 Apr - 17:57:43

Plave rupe – predivna čuda prirodeRazličiti geološki oblici koji krase površinu našeg planeta Zemlje nastali su kao posljedica djelovanja vode, vjetra, temperature ili pak kao rezultat micanja i sudaranja velikih slojeva koji čine Zemljinu koru. Kombinacija ovih faktora ponekad rezultira pravim geološkim čudima koja oduzimaju dah.

Plave rupe su udubine okruglog presjeka i strmih obronaka, a ime su dobile jer su vode u njima tamno plave boje za razliku od voda u okolnim plićacima. Cirkulacija voda u njima je slaba pa su na većim dubinama uglavnom anoksične. Negostoljubive su za život većine morskih stvorenja, ali su pogodna staništa brojnih bakterija. Tamno plavu boju u njima stvaraju visoka prozirnost vode i bijeli karbonatni pijesak na dnu. Naime, plava boja je najizdržljiviji dio spektra – dok se ostale, crvena, žuta i zelena, na proputovanju kroz vodu apsorbiraju, plava uspijeva stići do bijelog dna i reflektirati se nazad.

Najdublja tzv. Deanova plava rupa na Bahamima duboka je 202 metra. Ostale su uglavnom upola pliće. Promjer površinskog otvora kreće im se većinom od 25 do 35 metara, a najveći ima Velika plava rupa na Belizeu – 300 metara.

Velika plava rupa formirana je kao vapnenački špiljski sustav u posljednjem glacijalnom razdoblju kada je razina mora bila znatno niža. Kada se razina oceana počela povećavati, špilja je potopljena, a krov se urušio.

Ovo mjesto poznatim je ućinio Jacques-Yves Cousteau kada je tu doša sa svojim brodom Claypso i proglasio “Plavu rupu” najboljim mjestom za ronjenje na svijetu.
avatar
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 44
Broj postova Broj postova : 11720
Mirror novac Mirror novac : 9982
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

Re: Svjetska prirodna čuda

Post by Tea on Wed 25 Apr - 0:55:53

predivno!!

Ovo je novih sedam svjetskih čuda prirode!


1. Amazonska prašuma - najveća svjetska prašuma poznata je kao područje s najvećom bioraznolikošću na svijetu. zauzima oko trećine Južne Amerike oko rijeke Amazone kroz devet država, najvećim dijelom u Brazilu. Osim raznolikog biljnog i životinjskog svijeta Amazonska prašuma skriva i mnoga domorodačka plemena.

[youtube]https://www.youtube.com
/watch?v=4cAc9Fg7uC0&feature=player_embedded[/youtube]

2. Zaljev Ha Long - zaljev se satoji od 1.960 otoka. More je oblikovalo niz kupastih vrhova i tornjeva koji imaju oštre litice. Osim otoka brojna su i jezera i špilje. Zaljev uključuje i 14 endemskih biljnih te 60 životinjskih vrsta.3. Iguazu slapovi - vodopadi na rijeci Iguazu, između Brazila i Argentine. Vodopadi rijeku dijele na dva dijela, gornji i donji tok, a imaju status svjetske baštine. Smatraju se najspektakularnijim vodpadima na svijetu. Sastoje se od 275 slapova visine do 70 metara duž 2,7 kilometara.4. Otok Jeju - vulkanski otok u Tijom oceanu, nalazi se u Korejskom tjesnacu. Ujedno je i najveći otok Južne Koreje. Uspavani vulkan Hallasan čini 360 sitnih satelitskih vulkana, a njegova posljednja aktivnost zabilježena je prije 800 godina. na vrhu vulkana nalazi se krater s jezerom. Značajne su i brojni tuneli kojima je nekada tekla lava, koji su danas prazne špilje.5. Nacionalni park Komodo - obuhvaća tri veća otoka, Komodo, Rinca i Padar te 26 manjih otočića. Otoci su većinom vulkanskog porijekla, a visina im je do 735 metara. Otoci su ispresijecani padinama zelenila s bijelim pješčanim plažama te morem u kojem rastu koralji.

6. Podzemna rijeka Puerto Princesa - u bogatom biljnom i životinjskom svijetu utvrđeno je 800 vrsta biljki iz 100 porodica, među kojima nekoliko vrts akaktusa i 295 vrsta drveća. U Nacionalnom parku živi 95 vrsta ptica, od kojih je 15 endemskih7. Planina Table - Neobična planina u Južnoj Africi. Specifična je jr umjestoj planinskih vrhova uglavnom ima ravnu plohu nastalu erizijom tijekom milijuna godina.avatar
Tea


Age Age : 27
Broj postova Broj postova : 3440
Mirror novac Mirror novac : 2248
Primljeno likeova Primljeno likeova : 6
Join date Join date : 2011-08-04

Back to top Go down

Re: Svjetska prirodna čuda

Post by Decode on Wed 16 May - 11:39:56

Ben Bulben-Planina ravna vrhaSa svojim ravnim vrhom i strmim obroncima koji se u blizini vrha iznenada pretvaraju u okomite litice, Banbulben je jedna od najosebujnijih planina Irske i inspiracija za mnoge pjesnike i legende.

Benbulben zauzima važno mjesto i u Irskoj mitologiji. Legenda kaže da je upravo na obroncima ove planine keltski ratnik Diarmuid okončao svoj život. Pobjegao je kako bi se oženio Grainneom, zaručnicom diva Finna MacCoola koji je sagradio Giant’s Causeway, pa ga je nepomirljivi Finn namamio u smrtonosnu borbu sa začaranim veprom.

Ben Bulben je masivna formacija škriljevca i vapnenca formirana kretanjem ledenjaka tijekom ledenog doba prije 320 milijuna godina. Izvorno, Ben Bulben je bio veliki greben.

Ljepotama Ben Bulbena posebno je bio očaran veliki irski pjesnik i dramski pisac William Butler Yeats, koji je pokopan u podnožju planine.

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=d7k-PoQCPGA&feature=player_embedded
avatar
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 44
Broj postova Broj postova : 11720
Mirror novac Mirror novac : 9982
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

Re: Svjetska prirodna čuda

Post by Barbie Klaus on Sun 20 May - 18:32:19


Pamukkale je atraktivno prirodno mjesto u Turskoj. Smješteno je oko 20 km od Denizli provincije u Turskoj. Riječ je o naslagama kalcija podno izvora visokomineralizirane vode. Naziv Pamukkale znači “dvorac od pamuka”. Neki smatraju da je takav naziv uzrokovao mek izgled litica i terasa no lokalna legenda kaže da su u davna vremena divovi na terasama sušili svoj urod pamuka. Litice, terase i stalaktiti izvora Pamukkale prekrivaju površinu dužine 2,5 km i širine 0.5 km. Nastali su kao rezultat vrućih vulkanskih vrela koja se nalaze na visoravni iznad njih.
Pamukkale ima 17 izvora u kojima voda ima temperaturu od 35°C do 100°C.
Izlijevanje vruće mineralima zasićene vode, stvara prekrasne bijele kaskade koji izgledaju kao smrznuti slapovi. Kad voda iz vrela curi preko ruba visoravni, na obranku brda ostavlja sloj kalcija. Tijekom tisuća godina slojevi kalcija postupno su se gomilali i tako su nastali okomiti zidovi, terase i stalaktiti sjajno bijele boje. Vruća izvorska voda osim velike koncentracije kalcija sadrži i velike količine magnezij sulfata te bikarbonata. Također sadrži ugljični dioksid i radioaktivni sadržaj. Ukupan sadržaj minerala je ~ 2.430 mg /

Gotovo sve što se uroni u vodu vrela biva prekriveno slojem kalcija, a predmet koji padne u vodu za samo nekoliko dana izgleda kao da je pretvoren u kamen.

Već tisućama godina smatra se da voda iz vrela bogata mineralima ima ljekovita svojstva.
Preporuča se za liječenje reumatskih, kožnih i ginekološki bolesti, neurološke i fizičke iscrpljenosti, probavnih i prehrambenih poremećaja.

U blizini su ruševine drevnog grada Hierapolis. Izgrađen u blizini prirodnih vrućih vrela, drevni grad Hierapolis privlačio je veliki broj hodočasnika koji su se došli kupati u ljekovitim vodama i koji su vjerovali da je zbog iznimne ljepote mjesto sveto.

Jedan od najzanimljivih nalaza u gradu ostaci su svetišta posvećenog bogu podzemnog svijeta Plutonu, koji se nalazio uz hram posvećen Apolonu. Stajali su jedan uz drugoga kako bi si međusobno izbrisali božanske svijetle i mračne moći. Kako je iz obližnje špilje izlazio otrovni plin za koji je grčki povjesničar Strabon rekao da može ubiti trenutno bika, Plutonove moći su djelovale zastrašujuće. Tajanstveni dim povezivali su sa zlim duhovima. Danas se zna da taj dim potjeće od vrućeg izvora.
avatar
Barbie Klaus
Pokraj tebe
Pokraj tebe

Age Age : 21
Broj postova Broj postova : 861
Mirror novac Mirror novac : 448
Primljeno likeova Primljeno likeova : 4
Join date Join date : 2011-07-25

Back to top Go down

Re: Svjetska prirodna čuda

Post by Barbie Klaus on Sun 20 May - 18:41:42

Ružičasto jezeroAustralija je zemlja mnogih prirodnih ljepota a među njima je i Hutt Lagoon Pink Lake (Ružičasto jezero), prirodni fenomen Zapadne Australije.
Ovo 14 kilometara dugo jezero je inače slano i u njemu žive alge koje su otporne na sol i krivci su za ružičastu-crvenu boju jezera.

Jezero međutim nije samo praznik za oći, več je 18 posto površine i komercijalizirano. Beta karoten koji algama pomaže u zaštiti od utjecaja intenzivne sunčeve svjetlosti, koriste se u kozmetičkoj industriji i kao antioksidans.

Ovo Jezero je inaće proizvod Hutt rijeke koja je promijenila svoj tok ostavljajući nekada usće rijeke da isparava na vrelom Australskom suncu. Temperature u ovom dijelu kontinenta su vrlo često iznad 40 stupnjeva celzijusa. Kako slab priljev vode jedva balansira učinke isparavanja, dubina jezera tijekom kišnih dana ne prelazi više od 1 metra.
Plitkost jezera povečava salinitet, prisiljavajući njegove stanovnike – alge da se prilagode nastalim uvjetima.

avatar
Barbie Klaus
Pokraj tebe
Pokraj tebe

Age Age : 21
Broj postova Broj postova : 861
Mirror novac Mirror novac : 448
Primljeno likeova Primljeno likeova : 4
Join date Join date : 2011-07-25

Back to top Go down

Re: Svjetska prirodna čuda

Post by Decode on Wed 23 May - 9:07:59

Pamukkale, Turska

Prije nekoliko godina čitala sam jedan putopis o ovome prirodnom fenomenu, i poželjela ga za života posjetiti. Usitinu je prekrano!
avatar
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 44
Broj postova Broj postova : 11720
Mirror novac Mirror novac : 9982
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

Re: Svjetska prirodna čuda

Post by Vela on Sat 2 Jun - 23:06:03

RuvenzoriOvi snegom prekriveni vrhovi na ekvatoru smatraju se “Mesečevim planinama” starih Grka.

Ovo čudo je skriveno oblacima kao velom: to su istočnoafričke planine Ruvenzori, poznate i pod nazivom Mesečeve planine. Lepotu svog vrha sakrivaju iza gotovo stalnog ogrtača od oblaka, a tek kad promenljivi vetrovi pokidaju zavesu od magle, otkriva se snegom prekrivena lepota ovih planina.
Istraživač Henri Morton Stenli ( Hanry Morton Stanley), koji je pronašao dr Livingstona ( Livingstone), prvi je Evropljanin koji je stigao do ove planine 1888. godine. Zapisao je da su 300 daba u godini njeni vrhovi sakriveni iza oblaka, ali kada se oni razidju prizor je fantastičan. “Vrh za vrhom je sa naporom izranjao iz crnih oblaka” , zapisao je, “ sve dok snežne planine, ogromne i lepe, nisu privukle sve poglede i punu pažnju”.
Ruvenzori znači ‘kišotvorac’, a ovim sjajnim snežnim planinama to ime, koje potice iz jezika bantu, dao je upravo Stenli. Planina se nalazi manje od 84 km severno od ekvatora. Krševita masa proteže se 96 km duž granica Ugande i Konga. Nekoliko visokih planina, s lednicima koji se puštaju niz njihove obronke, streme ka nebu iznad samog srca planinskog masiva. Jedan od vrhova Ruvenzorija- Margarita (Margherita) visok je 5110 m. Italijanski vojvoda od Abrucija ( Abruzzi) Luiđi di Savoja (Luigi di Savoia) prvi se popeo na ovu planinu, ucrtao je u mapu i fotografisao 1906. godine. No za njeno postojanje znalo se mnogo ranije. Pre više od 2000 godina grčki geografi su govorili o tajanstvenim planinama čiji snegovi i bujice vodom pune Nil. Aristotel govori “ srebrnoj planini” u središnjoj Africi još u 4. veku p.n.e., a Ptolomej ih je nazvao “Mesečevim planinama”. Smatra se da su Ptolomejeve planine zapravo planina Ruvenzori.
KAMEN KOJI SVETLUCA

Kad se oblaci raziđu, čini se kao da vrhovi svetlucaju nekakvim sablasnim sjajem koji ne potiče samo od snega. i sam kamen svetluca pošto preko granita leži sloj kristalastog škriljca. To je svetlucava krupnozrnasta stena koja nastaje pod uticajem toplote i pritiska od kretanja u Zemljinoj kori. Planina Ruvenzori nije nastala delovanjem vulkana, kao što su nastali Kilimandžaro i Mont Kenija.Ovde je ogroman deo Zemljine površine izdignut I potom nagnut u tektonskim pokretima koji su se dogodili pre manje od deset miliona godina, što po geološkim merilima nije davno. Ta relativna mladost doprinosi nazubljenim i oštrim obroncima planine.
Najčudniji prizor na planini Ruvezori verovatno predstavlja neobična vegetacija, koja stvara sablasan i neverovatan predeo na padinama.
Na izgled ovog područja mnogo utiču vremenske prilike. Oblaci nad planinom spuštaju se na visinu od 2700 m i izazivaju vrlo vlažnu klimu, a u najkišovitijem mesecu - novembru – pada I do 510 mm kiše.
Stalna vodena para održava vlažnu atmosferu koja omogućava obilan rast vegetacije. Biljke ovde dostižu bizarne dimenzije, a okružuje ih vlažan miris gljivica, sunđeraste mahovine i neprekidno kapljanje vode. Lobelije su neverovatne. Vrste kao što su Lobelia wollastonii i L. bequaretii , koje su srodne poznatim vrstama baštenskim lobelija, dostižu visinu trostruko veću od čoveka, a mladice su im cvetni klasovi nalik izdancima juke. Staračci (Senecio) rastu do visine stubova za električne vodove, a odeđene vrste vreska dosežu visinu od 12 m. Ti čudni primerci rastu uglavnom iznad šumovitih područja, a činjenica da se ne moraju boriti za prostor sa pravim stablima umnogome pomaže da dostignu te fantastične veličine. Još jedan faktor jeste kiselo tlo, bogato humusom, u kojem žive gliste dugačke kao ljudska ruka.
Uz toliko neobičnih osobina nije čudno da su za ovu ekvatorsku zemlju vezana mnogobrojna praznoverja. Ovdašnji narod Banande dugo je verovao da planina sakriva duhove koji s visina kotrljaju stene na ljude koji zađu na njihovu teritoriju. Nedavno je prirodnjak koji je odsekao ogromni cvetni klas lobelije uvideo da ga ni jedan nosač ne želi nositi, pa čak ni dodirnuti, iz straha da bi mogao umreti. Članovi ovdašnjih plemena ne žele dodirnuti ni retkog kameleona , jednog od najčudnijih stanovnika ove šume. Ovaj gušter zlokobnog izgleda na čelu ima tri roga i žitelji ga smatraju lošim znakom.
Najčudnije stvorenje je pećinar koji liči na zeca, a skiči kao majmun zamorac, a ni sa jednim od njih nije u rodu. Pećinari umjesto kandži imaju nokte u obliku papaka, a u bližem su srodstvu sa slonovima nego sa bilo kojom drugom životinjom. I praviu slonovi dolaze do Ruvenzorija , ali samo u njegovo podnožje. Polako prolaze kroz guste nasade trske i papirusa, kao stražari koji obilaze granicu ovog neobičnog planinskog kraljevstva.


Najkorisnije su one knjige kod kojih čitalac čini njihovu drugu polovinu." Volter

avatar
Vela


Broj postova Broj postova : 2037
Mirror novac Mirror novac : 2327
Primljeno likeova Primljeno likeova : 5
Join date Join date : 2011-07-17

Back to top Go down

Re: Svjetska prirodna čuda

Post by unbreakable. ♥ on Mon 4 Jun - 14:51:36

Neverovatno, zaista.
O Pamukalama i Ben Bulmenu sam čitala u jednom časopisu. I stvarno sam fascinirana. Neverovatno šta priroda može da učini.
avatar
unbreakable. ♥
Izgubljen među ogledalima
Izgubljen među ogledalima

Grad Grad : Paris
Age Age : 20
Broj postova Broj postova : 66
Mirror novac Mirror novac : 66
Primljeno likeova Primljeno likeova : 0
Join date Join date : 2012-06-03

Back to top Go down

Re: Svjetska prirodna čuda

Post by Margita on Mon 4 Jun - 16:46:08

Đavolja varošOvaj prirodni fenomen se sastoji od 220 zemljanih figura nastalih erozijom tla. Zbog neobičnog izgleda figura, ovaj lokalitet je dobio naziv Đavolja varoš. "Radi se o jednom od najatraktivnijih prirodnih fenomena u Srbiji, ali i u svetu", ističe direktor Turističke organizacije opštine Kuršumlija Radovan Tanasković.

"Đavolja varoš je jedan specifičan oblik erozije koji se vrlo retko javlja u svetu. Ima samo nekoliko primeraka sličnih Đavoljoj varoši - na Alpima i u Francuskoj. U našoj Đavoljoj varoši je erozivni oblik najviše izražen, u smislu da ima najveći broj figura i najpostojanijih. Erozivni proces na ovom lokalitetu traje već vekovima, pojedine figure se postepeno ruše, međutim, druge nastaju", kaže on.

"Posebnu specifičnost u odnosu na druge slične prirodne fenomene u svetu je ekstremno kisela voda u dolini među ovim stubovima. Procenat metala u toj vodi se kreće od 5 pa do neverovatnih 16 procenata", kazao je Tanasković.

Podršku nominaciji Đavolje varoši za jedno od sedam svetskih čuda prirode dala je i Turistička organizacija Srbije.

U turističkom preduzeću Planinka iz Kuršumlije, koje upravlja ovim jedinstvenim spomenikom prirode, kažu da će intenzivirati akciju za prikupljanje što većeg broja glasova za izbor Đavolje varoši.

Đavolja varoš jedan od najatraktivnijih prirodnih fenomena u svetu. Mesto čudnog imena i čudesnog izgleda, sa skupinom vretenastih stubova pokrivenih kamenim kapama, koje nauka naziva zemljanim piramidama. Sastoji se od 220 zemljanih figura nastalih erozijom tla. Zbog neobičnog izgleda, lokalitet je dobio naziv Đavolja varoš. Đavolja varoš je specifičan i vrlo redak oblik erozije.Posebna je i zbog izuzetno velikog broja postojanih figura. Erozivni proces na tom lokalitetu traje već vekovima, pojedine figure se postepeno ruše, a druge nastaju.

Prva legenda
Nekada davno ovde su živeli skromni, mirni svojoj veri privrženi stanovnici. To je smetalo đavolu pa im je on spremio „đavolju vodu“ da zaborave na rodbinske odnose. Pošto su pili tu vodu, omamljeni meštani reše da venčaju brata i sestru.
Đavolji plan je pokušala da spreči vila, koja prema legendi i dan-danas drži pod svojom zaštitom ovaj kraj. Vila nije uspela da urazumi svatove, i oni krenuše sa mladencima ka crkvi na venčanje. Ona se onda poče moliti Bogu da na neki način spreči rodoskrnavljenje. Bog usliši njenu molbu, spoji nebo sa zemljom, dunu jak, hladan vetar i okameni svatove sa mladencima.


Druga legenda
Zemljane figure predstavljaju okamenjene đavole koje su neki ljudi dugo nosili na svojim leđima, donoseći im zlo i nevolje, a njih su se otarasili prenoćivši jednu noć pored crkvišta Sv. Petke, koje se nalazi u neposrednoj blizini zemljanih figura.

Još slika :

avatar
Margita


Age Age : 25
Broj postova Broj postova : 2090
Mirror novac Mirror novac : 2424
Primljeno likeova Primljeno likeova : 3
Join date Join date : 2011-11-25

http://www.book-forum.net/forum

Back to top Go down

Re: Svjetska prirodna čuda

Post by Decode on Mon 4 Jun - 20:11:26

Interesantno Margita! Do sad nisam čula za Đavolju varoš.

Gdje se nalazi? Koje je poznatije mjesto u blizini?
avatar
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 44
Broj postova Broj postova : 11720
Mirror novac Mirror novac : 9982
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

Re: Svjetska prirodna čuda

Post by Margita on Mon 4 Jun - 21:09:37

Relativno je blizu Niša,mada nikad nisam bila,ali najbliže je Prokuplju,Kuršumliji,mada postoji i mesto koje se zove Đavolja Varoš čini mi se


avatar
Margita


Age Age : 25
Broj postova Broj postova : 2090
Mirror novac Mirror novac : 2424
Primljeno likeova Primljeno likeova : 3
Join date Join date : 2011-11-25

http://www.book-forum.net/forum

Back to top Go down

Re: Svjetska prirodna čuda

Post by unbreakable. ♥ on Mon 4 Jun - 21:24:34

Koliko sam upućena, bilo je nominovano za jedno od Sedam svetskih čuda, ali koliko znam, nije bilo dovoljno glasova, tako da ipak nije na tom spisku.
avatar
unbreakable. ♥
Izgubljen među ogledalima
Izgubljen među ogledalima

Grad Grad : Paris
Age Age : 20
Broj postova Broj postova : 66
Mirror novac Mirror novac : 66
Primljeno likeova Primljeno likeova : 0
Join date Join date : 2012-06-03

Back to top Go down

Re: Svjetska prirodna čuda

Post by Margita on Mon 4 Jun - 21:31:31

Da,tako je na kraju ispalo,nažalost...


avatar
Margita


Age Age : 25
Broj postova Broj postova : 2090
Mirror novac Mirror novac : 2424
Primljeno likeova Primljeno likeova : 3
Join date Join date : 2011-11-25

http://www.book-forum.net/forum

Back to top Go down

Re: Svjetska prirodna čuda

Post by Decode on Mon 6 Aug - 8:48:14

Gobekli Tepe otkriva nevjerojatnu umjetnost lovaca iz prapovijestiFantastično otkriće jedinstvenog nalazišta
rane megalitske gradnje izvanredno očuvanog pod nasipanom zemljom u
Turskoj, 7000 godina starijeg od Stonehengea i barem 5000 godina od
prvih gradova u obližnjem Sumeru, mijenja arheološku sliku prapovijesti.
Ujedno, radi se o najstarijem do sada poznatom primjeru ljudske
arhitekture koja je veća i kompleksnija no što je primjerice gradnja
šatora ili kolibe.Članak i foto galeriju u cijosti možete vidjeti ovdje:
http://www.dnevno.hr/magazin/nevjerojatna_umjetnost_lovaca_iz_prapovijesti/897000.html
avatar
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 44
Broj postova Broj postova : 11720
Mirror novac Mirror novac : 9982
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

Re: Svjetska prirodna čuda

Post by Decode on Mon 10 Sep - 17:11:03

Plavo jezero, Hokkaido

Nakon erupcije vulkana Tokachi, 1988 godine vlasti Hokkaida su
odlučile izgraditi branu kako bi zaustavili prilive vulkanskog blata
sastavljenog od mulja, piroklastičnih materijala, stijena i vode ne
sluteći pritom da će novonastalo jezero dvadesetak godina kasnije
postati prava globalna atrakcija očaravajući posjetitelje svojom
magičnom bojom. Vrhovi potopljenih stabala koji ponosno stoje iznad vode
daju jezeru dodatni šarm i autentičnost.
U zimu se ovo jezero kompletno zaledi pa je atrakcija još veća.


Blue pond - pogledaj video!
avatar
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 44
Broj postova Broj postova : 11720
Mirror novac Mirror novac : 9982
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

Re: Svjetska prirodna čuda

Post by Decode on Wed 17 Oct - 17:23:46


Krater “Kristalno oko”Među najzanimljivijim mjestima u Nacionalnom parku Pingualuit,
Quebec, Kanada je tri i pol kilometara širok krater Kristalno oko, koji
je nastao nakon udara meteorita prije otprilike 1,4 milijuna godina i
koji se može vidjeti i iz svemira.

U krateru je okruglo jezero koji mnogi znanstvenici smatraju jednim
od najčistijih vodenih površina na Zemlji. Jezero privlači turiste i
svojim simetričnim oblikom. Duboko je 266 metara te je jedno od
najdubljih jezera Sjeverne Amerike. Inuiti za krater znaju već
stoljećima nazvavši ga “Kristalno oko”, no ostatak svijeta otkrio ga je
tijekom Drugog svjetskog rata, kad su ga američki piloti vidjeli dok su
prikupljali meteorološke podatke.izvor:
http://www.svijetokonas.net/zanimljivosti-iz-prirode/cudesna-priroda/krater-kristalno-oko/
avatar
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 44
Broj postova Broj postova : 11720
Mirror novac Mirror novac : 9982
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

Re: Svjetska prirodna čuda

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum