Mirror forum
Dobrodošli na Mirror forum!
Registracija je jednostavna, pridružite nam se!

EKV

Go down

EKV Empty EKV

Post by nightrunner on Tue 18 Sep - 13:52:47

na predlog drage Dec, a povodom desete godišnjice smrti klavijaturistkinje benda Margite Stefanović Magi, otvaram ovu temu... izvolite. EKV 650269930
http://www.6yka.com/novost/18948/margita-ekv-macke-zazmure-kad-gledaju-u-buducnost
nightrunner
nightrunner


Broj postova Broj postova : 520
Mirror novac Mirror novac : 435
Primljeno likeova Primljeno likeova : 2
Join date Join date : 2011-07-30

Back to top Go down

EKV Empty Re: EKV

Post by nightrunner on Tue 18 Sep - 19:25:29

Grupa je nastala 1982. godine u Beogradu, kada su pjevač i gitarist grupe Šarlo akrobata, koja se malo prije toga raspala, Milan Mladenović i gitarist Dragomir Mihajlović Gagi osnovali bend "Katarina II". Tijekom 1982. pridružuju im se Margita Stefanović Magi (klavijature) i Bojan Pečar (bas gitara), a zatim i bubnjar Šarla Akrobate Ivan Vdović Vd. Početkom 1984. godine grupa je izdala svoj prvi album, Katarina II. Album je bio hvaljen od strane kritike, ali nije postigao veliki komercijalni uspjeh zbog svog kompleksnog, umjetničkog i introvertnog stila. Ubrzo nakon izlaska ovog albuma dolazi do promjene sastava grupe: Vd napušta grupu, a Gagi odlazi u vojsku. Na mjesto bubnjara dolazi Ivan Fece Firči, a Milan ostaje jedini gitarista. U ovom sastavu grupa započinje prvu jugoslavensku turneju. Početkom 1985., odmah po povratku iz vojske, Gagi napušta grupu. Kako je on imao licencu na ime "Katarina II", grupa je promijenila naziv u "Ekatarina Velika" (kasnije obično skraćivano na "EKV").
1985. godine, grupa izdaje svoj drugi album, Ekatarina Velika. Na ovom albumu prisutna je promjena u zvuku grupe. Glazba je postala brža i energičnija, ali je zadržala osobine koje će biti karakteristika svih EKV albuma: suptilnost i osjećajnost same glazbe i poetični, introspektivni stihovi Milana Mladenovića. Javljaju se i prvi hitovi: "Oči boje meda", "Tattoo", "Modro i zeleno" i "Hodaj".
Grupa 1986. godine izdaje album S' vetrom uz lice. Ovaj album bio je znatno uspješniji od prethodna dva, te je donio veliki broj hitova: Budi sam na ulici, Ti si sav moj bol, Kao da je bilo nekad, Novac u rukama, Stvaran svet oko mene. Po izlasku albuma, grupu napušta Ivan Fece, a na njegovo mjesto dolazi Ivan Ranković Raka. Album je bio vrlo brižno produciran, s jakim naglaskom na klavijaturama i općenito vedrije atmosfere. Slijedila je uspješna turneja, dokumentirana na albumu EKV 1986 LIVE, izdanom 1987. godine.
Nakon ove turneje dolazi do još jedne promjene bubnjara — na mjesto Ivana Rankovića dolazi Srđan - Žika Todorović iz Discipline kičme, a 1987. godine izlazi album Ljubav. Novi producent, Australijanac Teodor Jani, donio je novi, agresivniji zvuk s mnogo većim naglaskom na gitarama. Album je donio pregršt hitova: "Zemlja", "Ljubav", "7 dana". Na ovom albumu stihovi već počinju odražavati atmosferu blage uznemirenosti, posebno u pjesmi "Tonemo", gde su gotovo depresivni.
1989. godina donosi album Samo par godina za nas. Album je u početku bio pod oštrom kritikom zbog stilskog ponavljanja prethodnog albuma i jednostavnijih pjesama, što je protumačeno kao pokušaj komercijalizacije. Međutim, ovaj album ipak se razlikuje od svog prethodnika po znatno mračnijoj atmosferi. Dominiraju teme straha, nesreće te opći osjećaj da je propast blizu. Ipak, ovo razdoblje bilo je vrhunac popularnosti EKV. Pjesme "Krug", "Par godina za nas" i "Srce" postale su hitovi, a EKV je proglašena grupom godine po izboru časopisa Pop-Rock.
Početkom 1990. godine, grupu napušta Srđan Todorović, a na njegovo mjesto dolazi Marko Milivojević. Međutim, ubrzo nakon toga grupa je pretrpjela mnogo značajniju promjenu: basist Bojan Pečar, jedan od sastavnih članova tria koji je od 1982. godine istrajavao uz sve promjene bubnjara, preselio se u London. Ovaj događaj bio je šok za grupu i smatra se početkom njezina kraja.
1991. godine grupa izdaje album Dum dum, najmračnije EKV ostvarenje. Bas gitaru na albumu je odsvirao studijski i jazz basist Bata Božanić. Album je nastao u vrijeme raspada države u kojoj su članovi grupe živjeli i stvarali što se odrazilo i na ovoj ploči. 1993. grupa izdaje svoj posljednji album Neko nas posmatra s Dragišom Uskokovićem na bas gitari. Album je predstavljao znatnu promjenu u zvuku, i donio je toplu, pop atmosferu.
U prvoj polovici 1994. godine EKV pauzira, dok Milan Mladenović odlazi u Brazil i ondje sa svojim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i brazilskim glazbenicima snima album Angel's Breath koji će izaći 1995. godine. U ljeto se vraća u Srbiju, nakon čega je bilo planova o novom EKV albumu "Ponovo zajedno", ali do toga nikad nije došlo. Milan je otkrio da je obolio od raka pankreasa, a 5. studenog 1994. godine umro je u Beogradu. EKV prestala je postojati.
1997. godine pojavljuje se album Live '88 sa snimkama s posljednja dva koncerta s turneje 1988. u Novom Sadu i Zagrebu. Tijekom 1998. izdavačka kuća EKV Records počinje ponovno objavljivati originalne studijske albume EKV-a s brojnim dodatnim pjesmama. Pojavljuje se i kompilacija Kao nada, kao govor, kao more.
1998. godine u Londonu od srčanog je udara umro Bojan Pečar, a 18. rujna 2002. godine u Beogradu je umrla Margita Stefanović. Prvobitni bubnjar Ivica Vdović umro je 1992. godine, i jedini je preživjeli član prvobitne postave Dragomir Mihajlović.

Rokenrol nije i nikad neće biti samo razigrana, svetla, bezbolna i vesela strana sveta na kojoj odrastaju generacije. Istina, mašina je mlela muziku, sudbine i nadu.
I baš tada On, Ona, On i On nisu bili samo EKV, što svira muziku koja nas se tiče, već krunski dokaz da sve ne može biti slupano. U godinama divljanja moljaca nisu zanemeli. Bili su zvuk i urlik Beograda koji neće pasti, pristati na dresuru, biti ucenjen ili potkupljen. Na našim adresama, gde je većina rođenjem poražena, najbolji su oni koji najglasnije slave svoj udes.
Njihova pesma je velika i plemenita sinteza jednog humanijeg poriva i spoznaje da je umetnost s kičmom, u svetlu balkanskih raspleta, samo rulet od velikog uloga i male utehe, gde zadovoljstva i razumevanja teško da ima. A grupe su poput vitraža - prava lepota se može videti samo kada je svetlost iznutra. Tamnija noć, svjetliji prozori. Dalje se vidi! Lepo je što, posle svega, živi primer o tome da je neko sanjao „sa vetrom uz lice“, praveći teške, krvave i slovenske pesme o Zemlji i ponosu. Jedan od najpotresnijih dokumenata naše bliže prošlosti.
A san nikada nije slučajan...

nightrunner
nightrunner


Broj postova Broj postova : 520
Mirror novac Mirror novac : 435
Primljeno likeova Primljeno likeova : 2
Join date Join date : 2011-07-30

Back to top Go down

EKV Empty Re: EKV

Post by Ivana on Wed 19 Sep - 10:44:35

Oni jesu otišli, ali njihove pesme će živeti koliko i mi koji ih se sećamo.
Ivana
Ivana
Pokraj tebe
Pokraj tebe

Broj postova Broj postova : 4070
Mirror novac Mirror novac : 2741
Primljeno likeova Primljeno likeova : 7
Join date Join date : 2011-08-01

Back to top Go down

EKV Empty Re: EKV

Post by Decode on Wed 19 Sep - 11:12:31

Činjenica jeste da su EKV zaslužili status kultne grupe s pravom. Bili su fenomen i ostali. Današnja mladež trebala bi se odgjati na takvoj glazbi, a ne na cajkama.
Zato ja s ponosom govorim da se u mojoj kući nikada nije slušao šund i smeće, zahvaljujući mojim roditeljima, koji su me odgajali na klasicima.

Nego ta cijela fama oko smrti članova? Zna li se danas od čega je Margita točno umrla: OD, hepatitis, HIV?
Žalosno je da je poslijednje dane provela u bijedi, izgubljena.


EKV Tumblr_inline_mhpjck5sxS1qz4rgp

Decode
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 45
Broj postova Broj postova : 11923
Mirror novac Mirror novac : 10132
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

EKV Empty Re: EKV

Post by nightrunner on Wed 19 Sep - 12:27:38dokumentarac, ko ima vremena da pogleda, lepo urađen ali moglo je i bolje..stvarno, kao i svi ljudi pitala sam se zasto Žika nije ucestvovao u njemu, on je bio u bendu u vreme najboljih ploca (po meni) a ziv je..mada i Firči je govorio.. ali mozda najlepse od svih o njima je govorila Sonja Savic.
Vd od side, Bojan od srcanog udara, Milan od raka, a za nju se navode posledice dugogodisnjeg konzumiranja heroina-verovatno do kraja. Mnogi su misljenja da ona kao osoba umrla posle Milanove smrti, i da je cekala svoju fizicku smrt...
nightrunner
nightrunner


Broj postova Broj postova : 520
Mirror novac Mirror novac : 435
Primljeno likeova Primljeno likeova : 2
Join date Join date : 2011-07-30

Back to top Go down

EKV Empty Re: EKV

Post by Decode on Wed 19 Sep - 22:47:51

Baš gledam dokumentarac.


EKV Tumblr_inline_mhpjck5sxS1qz4rgp

Decode
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 45
Broj postova Broj postova : 11923
Mirror novac Mirror novac : 10132
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

EKV Empty Re: EKV

Post by nightrunner on Wed 19 Sep - 23:53:35

gledaj Dec, mnogo ce ti pomoci da shvatis i upoznas ne samo EKV vec i druge bendove, kao i razne druge umetnike Novog talasa.. ja sam mislila da znam mnogo o njima, ispostavilo se da je to samo delic onoga sto su bili i sto su stvorili.

"Možda neko misli da smo bili srećni. Ja sam bila srećna kad sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja." Sonja Savić

nightrunner
nightrunner


Broj postova Broj postova : 520
Mirror novac Mirror novac : 435
Primljeno likeova Primljeno likeova : 2
Join date Join date : 2011-07-30

Back to top Go down

EKV Empty Re: EKV

Post by Decode on Thu 20 Sep - 0:30:57

Upravo odgledala, o dojmovima ću kasnije. A nighty, sav taj Novi val ili kako ga vi zovete Novi talas, bio je snažna i značajna prekretnica ne samo glazbena več i socijalna.
Sve u svemu, interesantno je vidjeti priču o Mladenoviću i pokušati shvatiti što ga je pokretalo.
I onda kad meni neki počne pričati o Azri, dobijem.... rijetku stolicu, da ne ipadnem nepristojna.
Zlatno doba glazbe na ovim prostorima.


EKV Tumblr_inline_mhpjck5sxS1qz4rgp

Decode
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 45
Broj postova Broj postova : 11923
Mirror novac Mirror novac : 10132
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

EKV Empty Re: EKV

Post by Ivana on Thu 20 Sep - 12:41:39

U kom smislu neko da ti priča o Azri? Loše, ili pohvalno? Džoni ovde ima kultni status, oduvek. Naravno, tu računam naše generacije i malo mlađe, a moja tinejdžerka i njeno društvo verovatno i ne znaju tačno ko je.
Što se tiče Magi, pri samom kraju života je lečena na Infektivnoj klinici u Bg, tako da je najverovatnije u pitanju bio HIV, ili neki hepatit, oboje tako često kod intravenoznih narkića.
I nisam gledala taj dokumentarac, pogledaću kući ako i kad stignem (jao ljudi moji kako me uveče hvata nešto čudno, niti šta mogu da radim, ni da gledam, ni da čitam, i računar me mrzi da palim, samo bih da spavam), ali da se nadovežem na ovu izjavu Sonje Savić, koja je takođe bila u sličnoj priči i umrla od overdoza, ne vidim da su oni imali više razloga da budu nesrećni nego mi, obični ljudi, to ne može da bude izgovor za neodgovorno ponašanje i bežanje u narkomaniju, to nikako ne priznajem! Ima toliko jada i bede i bolesti pa se ljudi bore i umiru od onog što je neizbežno, a ne usled sopstvenih pogrešnih izbora. Milioni ljudi umru godišnje od gladi!!! Od nemanja čiste vode! Najgore je predati se i očajavati zbog bilo čega, tražiti izlaz u različitim opijatima, ma to neću da razumem! Pogledajte samo roditelje čija su dece bolesna od retke i užasne Batenove bolesti, šta ti ljudi proživljavaju i kako se i koliko bore, i sa bolešću i sa glupom i bezobraznom državom, i sa čim sve ne. E to su problemi...
Ivana
Ivana
Pokraj tebe
Pokraj tebe

Broj postova Broj postova : 4070
Mirror novac Mirror novac : 2741
Primljeno likeova Primljeno likeova : 7
Join date Join date : 2011-08-01

Back to top Go down

EKV Empty Re: EKV

Post by nightrunner on Thu 20 Sep - 14:30:01

Dec ne gotivi Azru, ocigledno.. :egal: zbog cega Dec? Ive ima pravo, Dzoni ovde ima kultni status.
Ive, Sonja je to objasnila u dokumentarcu, da se heroin pojavio na ulicama nakon Titove smrti u tolikim kolicinama, kao da je podmetnut...ona naglasava da su oni u sve to usli potpuno eksperimentalno, jer nisu bili upozereni na drogu u toj meri kao danasnje generacije, tada to nije bio tabu... Nisu znali za HIV, a po nekim izvorima, Vd je bio prva osoba u YU koja je umrla od toga..tako da, ja imam zakljucak kao jedan covek iz dokumentarca - to nije bio njihov izbor, vec su oduzeti od nas silom.
Jedini razlog njihove nesrece, Milanove konkretno, bilo je drustvo a kasnije raspad YU..njega je to strasno pogodilo, poznato je da je rodjen u Zg a odrastao u Sarajevu, imao je prijatelje sirom zemlje... Onaj projekat "Mir, brate, mir" to dokazuje, kao i podaci da je na koncertima uvek molio za minut cutanja kad god se dogadjao neki napad. Nije hteo da ode u Francusku i posle toliko poziva, nije hteo da napuste zemlju.
nightrunner
nightrunner


Broj postova Broj postova : 520
Mirror novac Mirror novac : 435
Primljeno likeova Primljeno likeova : 2
Join date Join date : 2011-07-30

Back to top Go down

EKV Empty Re: EKV

Post by Decode on Thu 20 Sep - 23:16:54

Na žalost, Štulić i ovdje ima kultni status. Imbecil!
Nisam znala da je i Savićka umrla (baš sam gledala na netu). Ona je djelovala kao autodestruktivna frikuša. Ona gore izjava koju je Nighty citirala, i meni je zapela za uho, i potpuno odražava lik Savićke. Nisam ju ni prepoznala, dok nisam pročitala ime ispod. Sva se izobličila.
Moram reći da su mi posljednje miute dokumentarca posebno interesantne, tu msm na dio o Mladenoviću, i iako mi se baš i ne sviđa cijeli opus EKV-a, Milan me osvojio svojom osobnošću. Nisam stekla dojam da je takav kakvim ga opisuju.


EKV Tumblr_inline_mhpjck5sxS1qz4rgp

Decode
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 45
Broj postova Broj postova : 11923
Mirror novac Mirror novac : 10132
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

EKV Empty Re: EKV

Post by nightrunner on Fri 21 Sep - 0:03:56

rekla sam ti da ces mnogo shvatiti EKV 650269930
inace, nasla sam odgovor na moje pitanje...
Zašto je Žika Todorović odbio da učestvuje?
- Poslao mi je SMS. „Dule, ja to stvarno ne mogu. Izvini.“ Njegova majka, koja je bila na projekciji u Zagrebu, rekla mi je da nikada nije prihvatio da kaže nijednu reč o EKV. Mislim da mu je još uvek emotivno neizdrživo da govori o tome.


u oktobru izlazi film o Sonji Savic, msm da je Svetozar Cvetkovic tu nesto, mozda producent, videla sam trejler.
nightrunner
nightrunner


Broj postova Broj postova : 520
Mirror novac Mirror novac : 435
Primljeno likeova Primljeno likeova : 2
Join date Join date : 2011-07-30

Back to top Go down

EKV Empty Re: EKV

Post by Decode on Fri 21 Sep - 0:28:12

Dokumentarac ću još jednom pogledati, svakako.


EKV Tumblr_inline_mhpjck5sxS1qz4rgp

Decode
Decode


Grad Grad : Zagreb
Age Age : 45
Broj postova Broj postova : 11923
Mirror novac Mirror novac : 10132
Primljeno likeova Primljeno likeova : 11
Join date Join date : 2011-07-16

http://mirror.forumcroatian.com

Back to top Go down

EKV Empty Re: EKV

Post by Ivana on Fri 21 Sep - 8:42:46

I ja ću ga pogledati jednom kada stignem, možda posle Nove godine EKV 2948561570
Ali opet moram da prokomentarišem navode iz njega koje nam je prenela Nighty o tome kako oni jadni nisu bili upozoreni da je droga opasna i da su to oni malo eksperimentisali, jer droga nije bila tabu kao danas?!? ALO! Od čega ono umreše Dženis, Džimi i Džim još na samom početku sedamdesetih? Od bombona, ili posledica drogiranja? Nighty, nemoj da se primaš na te blentave izgovore, nema izgovora za probati ono što svi znamo da ubija.
A tek o količinama droge na ulici xD Kakve osamdesete, nikad je nije bilo kao danas, nikad, dileri su se uselili i u dvorišta osnovnih škola.
I nikako raspad zemlje nije pogodio samo njih. Pogodio je ogroman broj ljudi...
Ivana
Ivana
Pokraj tebe
Pokraj tebe

Broj postova Broj postova : 4070
Mirror novac Mirror novac : 2741
Primljeno likeova Primljeno likeova : 7
Join date Join date : 2011-08-01

Back to top Go down

EKV Empty Re: EKV

Post by nightrunner on Fri 21 Sep - 13:49:02

pa, posto tada jos nisam bila rodjena, otprilike da biram da poverujem jedinoj osobi koja se usudila da prica o tome pred kamerama... nije pogodio samo njih, to nisam ni rekla..kazem da je to razlog njegove nesrece, jer je toliko hteo da promeni nesto, a nije mogao.

Milan u intervjuu '93. "Moja prva i najveća želja bi bila da se probudim i da ustanovim da je 1990. godina i da kažem: uh, al' sam nešto ružno sanjao. A druga želja bi bila da budem zdrav i čitav jedan poduži vremenski period, znači još jedno 40, 50 godina."

Milane, srecan rodjendan...
nightrunner
nightrunner


Broj postova Broj postova : 520
Mirror novac Mirror novac : 435
Primljeno likeova Primljeno likeova : 2
Join date Join date : 2011-07-30

Back to top Go down

EKV Empty Re: EKV

Post by nightrunner on Mon 5 Nov - 23:28:51

večeras sam bila na maloj izložbi Maginih radova.. jedan tuš mi se posebno svideo..planirala sam da odem danas na Milanov grob, medjutim zadrzala sam se na faksu i kiša je lila kao iz kabla tako da sam odustala. 18 godina je prošlo, a da znate koliko je njihovih vršnjaka (i starijih) beogradskih pesnika, slikara i muzicara bilo večeras na izložbi i koliko su divne stvari o njemu govorili. EKV 2705041784
nightrunner
nightrunner


Broj postova Broj postova : 520
Mirror novac Mirror novac : 435
Primljeno likeova Primljeno likeova : 2
Join date Join date : 2011-07-30

Back to top Go down

EKV Empty Re: EKV

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum